Sa tatxeta. Festival d’insults ben retribuïts


En Bernadet de Son Frare |
tatxetaTal com hem denunciat a sa darrera nota de premsa, sa conselleria de Transparència, Cultura i Deports, dirigida per Ruth Mateu (MÉS), acaba d’untar dues revistes locals que han difamat sa Fundació Jaume III de forma toixarruda i grossera. Se tracta de sa revista “Cent per Cent” de Manacor, que ha rebut 7.500 € de Mateu, i de “Llucmajor De pinte en ample”, que n’ha rebut 5.000. Aquestes dues revistes, amb s’intenció de marcar territori, han dedicat portades, editorials, articles d’opinió i cròniques an es dos únics actes que sa nostra fundació ha fet fora poble: una manifestació silenciosa i pacífica a Manacor per animar es batle a seguir usant s’article baleàric a ses xarxes socials; i sa participació, juntament amb altres nou entitats, a s’homenatge que anualment solem commemorar cada 25 d’octubre per recordar sa derrota de Jaume III l’any 1349. Dues presències testimonials, certament, però que han bastat per encendre ets ànims, una mica alterats, des redactors de “Cent per Cent” i de “Llucmajor De pinte en ample”. Des de sa superioritat moral i cultural que caracterisa aquests set-ciències, vet aquí es covo d’insults amb què mos han honrat.
CentPerCentCent per Cent. Sa revista que dirigeix Antoni Riera, mestre d’escola i columnista per més senyes des diari també subvencionat Ara Balears, no ha mirat gaire prim. Ha tret sa massa grossa per posar-mos blaus. Se veu que el tenim una mica disgustat i que per calmar-lo hi haurem de posar un poc d’ungüent de reblanir. Aquí teniu tot lo que mos ha entaferrat sa criatura: “anticatalanisme d’extrema dreta”, “extrema dreta”, “gonellista i secessionista Fundació Jaume III”, “cares vinculades als moviments d’extrema dreta de Mallorca”, “grupuscle anticatalanista”, “grup d’extrema dreta”, ignorants, ridículs, estúpids, irracionals...
Per afegitó, també en aquesta revista s’ha publicat que Joan Llodrà, regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya, va advertir es batle que encara que aquest pic havíem “actuat de forma pacífica, altres vegades no ha estat així”. No sabem a què se refereix. 
LlucmajorEnPinteEnAmple 1Llucmajor De Pinte en Ample. Sa revista que dirigeix Catalina Font ha quedat també ben a pler. Pràcticament ha dedicat es darrer número a s’homenatge a Jaume III des passat 30 d’octubre. En total, cinc pàgines senceres –crònica de s’acte i article d’opinió– i part de sa portada. També pareix que la tenim una mica morrotosa en vista de tot lo que mos han etzibat es cronista Toni Llompart i s’articulista Lluís Segura: “extrema dreta”, “energúmens”, sembradors d’odi, analfabets, “anticatalans”, “ignorants”, “manipuladors”, “torpedes duodenals de la filologia humorística”, “extrema dreta analfabeta”, “analfabets criteris de sa Fundació”, “ignorància històrica i intencionada voluntat de manipulació”, “col·laboracionistes espanyols”, “hereus d’Olivares, de Millán d’Astray o del dictador menudet del Ferrol”, “conspiradors”, odiadors d’aquells “que no comparteixen les seves opinions”
I noltros mos demanam, ¿realment una manifestació silenciosa i un acte cívic respectuós mereixen es xinxer d’injúries que mos han dedicat aquestes dues revistes subvencionades? ¿De veres mereixen ajudes públiques dos medis que se comporten d’aquesta “suerte”? ¿I ara no estan empegueïts?
P.D. En vista de s’esclat d’enginy en s’art d’insultar des seus correligionaris, l’Obra Cultural Balear hauria d’encetar es I Premi Jaume Sastre pes Premis 31 de Desembre d’enguany, un guardó que aniria dedicat a s’insultador més terrorífic de Mallorca. En Riera, en Llodrà, en Llompart o en Segura mateix farien a prop de guanyar-lo. Sempre en nom, naturalment, de sa gran cultura que s’estén de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó...

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.